Het chiptekort in de autosector: alles wat je hierover moet weten

Momenteel zorgt het tekort aan chips voor lange wachttijden op nieuwe wagens. Pre corona was een wachttijd voor een nieuwe wagen van 3 à 6 maanden aanvaardbaar, maar door het tekort aan chips, een belangrijke grondstof voor de wagens, kan de wachttijd voor een nieuwe wagen nu oplopen tot 14 maanden.

Oorzaak chiptekort

Dat corona daar voor iets tussen zit, dat was je misschien al bekend. Terwijl de vraag naar auto’s daalde met meer dan 50% tijdens de coronaperiode, steeg de vraag naar andere producten zoals tablets en telefoons waarvan chips een belangrijk onderdeel zijn. Nu we de coronaperiode bijna vaarwel mogen zeggen stijgt de vraag naar wagens opnieuw, maar wordt het aanleveren van chips voor de autosector verstoord met lange wachttijden als gevolg.

Waarom zijn chips nodig?

Chips, ook wel halfgeleiders genoemd, zijn nodig om elektronica aan te sturen. Je wagen bevat tal van onderdelen die elektronisch worden aangestuurd.

Wat is de oplossing voor jou als consument?

Dat nieuwe wagens lang op zich zullen laten wachten, dat staat vast. Is een lange wachttijd niets voor jou? Dan raden we je aan om het aanbod tweedehandswagens of stockwagens te bekijken. Stockwagens hebben amper kilometers op de teller en zijn praktisch nieuwe wagens, maar zijn per direct leverbaar.

Tot wanneer houdt het chiptekort aan?

Momenteel wordt verwacht dat het chiptekort nog tot ver 2022 aanhoudt. Wens je toch liever een auto op maat te bestellen? Dan raden we aan om de aankoop niet te lang uit te stellen om nog langere wachttijden te vermijden.