Waarom een hybride wagen kopen?

Wil je graag milieuvriendelijker rijden, maar vind je de overstap naar een volledig elektrische wagen te groot? Je kunt ook de keuze maken voor een hybride auto. Dit is een auto met een elektromotor. Daarnaast schikt dit type voertuig ook nog over een benzine- of dieselmotor. Tot een afstand van ongeveer 50 kilometer rijd je elektrisch. Is de accu bijna leeg, dan gaat het voertuig over op de verbrandingsmotor. Hybride wagens zijn er echter in allerlei soorten en maten en daarom onderzoeken we in dit artikel de verschillende typen hybride auto's en informeren we je over zowel de voor- als nadelen van hybride wagens.

Wat zijn de verschillende typen hybride wagens?

Als we schrijven over hybride wagens, dan onderscheiden we drie verschillende typen: de mild hybrid (MHEV), de plug-inhybride of PHEV, en de volwaardige hybride of full hybrid (HEV).

MHEV

De MHEV combineert een verbrandingsmotor met een kleine elektrische motor. Dit in plaats van een startmotor en een alternator. Met behulp van de elektromotor wordt de verbrandingsmotor op tijd in- en uitgeschakeld. Daarnaast biedt de elektromotor ondersteuning bij de acceleraties. De batterij in de elektromotor wordt automatisch opgeladen tijdens het remmen.

PHEV

De PHEV is een plug-inhybride en wordt ook wel een stekkerhybride genoemd. Hij kan volledig elektrisch rijden tot meestal een afstand van ongeveer 40 kilometer. De auto beslist wanneer dit gebeurt, maar dit is ook te regelen middels een speciale knop. Net als bij de MHEV is laadt de batterij op door remenergie te recupereren. Daarnaast is opladen mogelijk door gebruik van de verbrandingsmotor of door de auto op te laden aan de laadpaal.

HEV

Tot slot is er de full hybrid, een volwaardige hybride wagen. Hij combineert een elektromotor met een verbrandingsmotor. Hij beschikt niet over een stekker, maar de batterij laadt op door gebruik van de verbrandingsmotor óf door te remmen. Volledig elektrisch rijden is mogelijk, maar de afstand is beperkt. De auto beslist zelf welke motor er tijdens het rijden wordt gebruikt.

Voor-en nadelen van hybride wagens?

Hybride auto's brengen zowel voor- als nadelen met zich mee. Wij zetten de plus- en minpunten voor je op een rij.

Voordelen van hybride wagens

 • Je stoot minder vervuilende stoffen uit.
 • De wagen is economisch interessant, vooral ook als je het vergelijkt met een dieselauto.
 • Het onderhoud van een hybride is 20 tot 40 procent minder duur dan een auto met alleen maar een verbrandingsmotor.
 • Met een hybride kies je voor meer 'zen' autorijden
 • De betere CO2-balans heeft een betere invloed op de VVA-bijdrage.
 • Een hybride levert meer vermogen dan alleen een auto met een verbrandingsmotor.
 • Vanwege de weinige vervuiling profiteer je van onbeperkte toegang tot de meeste Europese steden.

Nadelen van hybride wagens

 • De prijzen van plug-in hybrides zijn hoger dan van niet-herlaadbare hybrides.
 • Een herlaadbare hybride is tweedehands minder in trek vanwege de slijtage van een batterij.
 • De meeste hybride voertuigen hebben een beperkt sleepvermogen.
 • Er is de nodige twijfel of een hybride wagen nu ecologisch gezien beter is dan een auto met alleen maar een verbrandingsmotor.

Fiscaliteit bij hybride wagens 2021

Elektrisch rijden is fiscaal interessant, maar hoe zit dat nu eigenlijk bij hybride wagens? De fiscale aftrekbaarheid is namelijk een belangrijke graadmeter om een auto wel of niet aan te schaffen. Daarom zetten we de meest relevante informatie voor je op een rij:

 • Een nieuwe volledig elektrische wagen is voor 100 procent fiscaal aftrekbaar.
 • Bij een hybride wagen bereken je je fiscale aftrekbaarheid met behulp van een formule: fiscale aftrekbaarheid = 120% - (0,5% x coëfficiënt* x aantal gram CO2/km).
 • Voor een hybride wagen is het belangrijk dat de batterij minstens een capaciteit van 0,5 kWh per 100 kilogram wagengewicht heeft. Daarnaast moet de auto minder dan 50 gram CO2 uitstoten per kilometer. Voldoet je hybride wagen niet aan die voorwaarden, dan wordt de uitstoot berekend op basis van een overeenstemmend voertuig. Is er geen gelijkwaardig model, dan wordt de uitstoot door de fiscus met factor 2,5 vermenigvuldigd.

Land Rover & Jaguar hybride modellen

Elektrische en hybride wagens zijn dus aan een opmars bezig. Dit geldt ook voor topmerken zoals Land Rover en Jaguar. We vertellen je graag meer over de verschillende hybride modellen:

 1. Land Rover Discovery Sport. De Land Rover Discovery Sport is een veelzijdige en compacte SUV voor een zelfverzekerde rijbeleving. Dankzij de nieuwste Plug-in Hybride-technologie voor de Discovery Sport rijd je afstanden tot 55 kilometer volledig elektrisch.
 2. Jaguar E-Pace De Jaguar. E-Pace is ideaal voor stadsverkeer en korte dagelijkse ritten. Het voertuig heeft een actieradius tot 55 kilometer. Voor grote afstanden gaat de auto over op de benzinemotor.
 3. Land Rover Range Rover Evoque. Deze karakteristieke terreinwagen is bekend vanwege de perfecte balans tussen luxe en technologie. Hij is snel op te laden en heeft een actieradius tot 55 kilometer. Voor verre trips maakt de wagen gebruik van de benzinemotor.
 4. Jaguar F-Pace. Met de Jaguar F-Pace ben je verzekerd van een opwindende rijbeleving. Naast de 400 pk rijd je 53 kilometer elektrisch bij een volle accu. Behalve een sportief uiterlijk ben je dus ook zeker van een lager brandstofverbruik.
 5. Land Rover Range Rover Velar De Land Rover Range Rover Velar is ook verkrijgbaar in een Plug-in Hybrid (PHEV)-uitvoering. De luxe SUV rijdt tot 53 kilometer volledig elektrisch en dit ruim voldoende voor het meeste woon- en werkverkeer.